Trstinový cukor sa v dnešnej dobe dáva výrazne do popredia mladých aj starších ľudí. Čím ďalej tým viac si ho pridávame do šálky čaju, kávy alebo tiež aj do sladkých dezertov a koláčov. O trstinovom cukre sa hovorí, že je zdravší ako klasický biely cukor. Trstinový cukor sa vyrába z cukrovej trstiny a pravý trstinový cukor obsahuje aj blahodarnú látku, ktorá sa nazýva melasa. Melasa vznikla náhodou ako vedľajší produkt pri výrobe trstinového cukru. Melasa má tmavo hnedú až čiernu farbu, a sirupovú konzistenciu.
Čo obsahuje trstinový cukor?
Trstinový cukor obsahuje niekoľko zdraviu prospešných látok. Tvoria ho napríklad sacharidy, bielkoviny, kyselina pantoténová, vitamín B3, fosfor, železo, draslík, sodík, selén atď. Trstinový cukor dodáva ľudskému telu energiu a dobre pôsobí na pamäť.
Trstinový cukor je na trhu čoraz viac a viac dostupný. Nájdeme ho v klasický potravinách, ale aj vo veľkých supermarketoch či hypermarketoch. Trstinový cukor majú tiež v špecializovaných obchodoch so zdravou výživou. Trstinový cukor je o niečo drahší ako klasický cukor, avšak kvalita stojí za to. Pri výbere trstinového cukri si však dajte záležať na čítaní etikety o zložení. Trstinový cukor by nemal obsahovať ďalšie vedľajšie suroviny, ktoré by mohli znížiť alebo zhoršiť jeho kvalitu. Medzi prísady, ktoré sa k trstinovému cukru dávajú patrí napríklad aj karamel, s ktorým sa iba zafarbí klasický biely cukor.
Využitie trstinového cukru
Trstinový cukor sa dá použiť všade tam kde aj klasický biely cukor. Je vhodný na pečenie všetkých druhov koláčov napríklad bábovku, krémeš, bublaninu, atď., varenie sladkých jedál akými sú palacinky, parené buchty, šúľance s makom, rezance s tvarohom a pod., prípravu alko alebo nealko drinkov. S trstinovým cukrom sa dá pripraviť aj výborná letná limonáda. Stačí ak do džbánu dáte vodu, pár lístkov mäty, pár plátkov citrónu a trstinový cukor. Všetko dobre zamiešate a už si túto jednoduchú limonádu vychutnáte. trstinový cukor skladujte na tmavšom a suchom mieste, aby sa do neho nedostala nežiaduca vlhkosť. Tiež sa ho oplatí nasypať do uzatvárateľnej nádoby, ktorá ho dokonale ochráni a trstinový cukor nezhrudkavie.
Trstinový cukor do našich cukorničiek prináša slovenská spoločnosť Korunný cukor. Tento cukrovar má svoje sídlo v Seredi a vyrábajú viacero druhov cukrov. Medzi ne patrí napríklad spomínaný trstinový cukor, kryštálový cukor, karamelizovaný, práškový, želírovací cukor. Cukry bývajú aj prakticky zabalené v hygienickom balení. Toto balenie sa hodí aj do reštaurácií, podnikov či kaviarní.